top of page

Legendarische Italiaanse cols

Cut Here
Cut Here
Cut Here

De Dolomieten zijn misschien wel het mooiste gebergte van Europa. Enorme rotsmassieven, fris groene alpenweides en daardoorheen lopen de allermooiste passen om te fietsen!

PRIJS: €725 p.p.

INCLUSIEF

  • Reisdatum: 3 juni tot 10 juni 2023

  • 7 nachten verblijf in een chalet

  • Volpension 

  • Versbereid 3-gangen diner

  • 2 dagen volgauto 

  • GPS uitleen / uitgewerkte routes

  • Gratis toegang zwembad

i283445314597006257_edited.jpg
IMG_2256_edited_edited.jpg
Organic Food Badge 11
i283445314585359568._szw1280h1280_.jpg

Waar verblijf  je?

Tijdens deze reis verblijven we in het vrijstaande chalet Dumbria. Dit huis ligt net buiten de gezellige plaats Selva di Val Gardena en heeft een geweldig uitzicht over de omliggende bergmassieven. Het huis is recent flink gerenoveerd en heeft nu zeer stijlvolle slaapkamers en een volledig nieuw aangebouwde eet- en woonkamer. Het gebouw is zeer licht en heeft rondom een groot terrein om de zon op te zoeken na een mooie fietsdag. 

Waarom dit gebied? 

De Dolomieten zijn natuurlijk een zeer bekend fietsgebied waar menig fietser al een keer is geweest. De Sella Ronde en de bijhorende beklimmingen zijn echter zo indrukwekkend dat we graag hier naar terug gaan. Daarnaast hebben we twee passen opgenomen die minder bekend zijn, maar qua natuurschoon kunnen evenaren met de bekendere cols. Kortom, voor iedereen blijft dit een gebied met vele oude en nieuwe uitdagingen.

Organic Food Badge 11
i283445314586001481._szw1280h1280_.jpg
Cut Here
Cut Here
Cut Here
Cut Here
Cut Here
Cut Here
Cut Here
Cut Here

Programma

Hieronder vind je ons routeschema waarvan wij denken dat het voor de meeste fietsers de optimale mix is tussen uitdaging en ontspanning.  We kunnen de routes echter dagelijks aan jouw wensen aanpassen.

DAG 

1

Aankomst Selva di Val Gardena

Na een lange dag in de auto is het zeer goed arriveren in ons chalet. Het laatste gedeelte van de autorit rij je recht op het indrukwekkende Sella massief af en waar ons chalet ook recht op uitkijkt. Gezien de prachtige en pittige ritten die de rest van de week op het programma staan is een klein rondje lopen richting het dorp misschien een goede optie als er nog tijd over is voor het eerste diner.

DAG 

2

Sella Ronde, 65km | 2000hm

Uiteraard gaan we de eerste dag direct voor de klassieker, de Sella Ronde. De naamgever van de ronde is het prachtige Sella massief die de gehele dag aan onze linkerzijde te vinden zal zijn. Met vier beklimmingen waarvan er drie boven de 2000m is het zeker geen makkelijke dag, maar wat is het hier mooi! De afstand is ook goed te overzien dus er is ruim de tijd om te genieten van de vele uitzichten en gezellige terrassen langs de route. 
Cols: Passo di Sella, Passo Pordoi, Passo di Campalongo, Passo di Gardena

DAG 

3

Tour di Marmolade 65km | 1800hm of 100km | 2900hm

Dag twee beklimt deels dezelfde bergen als dag 1, maar nu vanaf de andere kant. Na wederom de start met de Passo di Sella dalen we nu verder af richting het dorp Canazei. Hier begint de 'makkelijke kant' van de Passo di Fedaia die ten noorden het enorme Marmolada massief loopt. Aan het einde van het stuwmeer duik je werkelijk naar beneden om aan de oostzijde van de Passo Pordoi uit te komen. Deze klim bestaat uit twee gedeelten die nergens heel steil zijn, maar waarbij de uitzichten steeds mooier worden. Het slot bestaat uit nog vijf kilometers terug richting de Passo di Sella om weer te kunnen dalen richting Selva.  

Cols: Passo di Sella, Passo di Fedaia, Passo Pordoi. 

.

.

DAG 

4

Dolomitti Nord 110km | 3200hm of 50km | 1200hm

De derde dag gebruiken we om een hele onbekende kant van de Dolomieten te fietsen. De start is een lang glooiend begin terug richting de hoofdvallei en het dorpje Lajen. Voel je hier dat de benen niet top zijn dan kan je hier omkeren voor een kortere ronde. Ga je door dan wacht een steile en technische afdaling richting de vallei om vervolgens te beginnen aan de lange, onregelmatige en schitterende Passo della Erbe. De laatste tien kilometer van de klim is qua stijging goed te doen waardoor het extra genieten is van de uitzichten. Na wederom een steile afdaling en de inmiddels bekende Passo di Gardena is het op naar een welverdiend drankje bij het huis!

Cols: Lajen, Passo della Erbe, Passo di Gardena

DAG 

5

Rustdag

Op de rustdag is het waarschijnlijk zeer goed toeven in het gratis zwembad en sauna complex Mar Dolomiti wat gelegen is het dorp Ortisei. Dit gezellige dorp is een kleine 10 minuten met de auto. Eenmaal daar is er ook de optie om de skilift te nemen richting de Alpe di Suisi, de grootste alpenweide van Europa. Liever niet met de auto? Dan lopen er ook liften vanuit Selva zelf richting de toppen. 

 

 

.

.

.

DAG 

6

Dolomitte Sud 100km | 2600hm of 60km | 1700hm

Na de rustdag zijn de benen weer fris om opnieuw een onbekend deel van de Dolomieten op te zoeken, ditmaal ten zuiden van het chalet. De tocht begint met een korte afdaling en een korte maar pittige klim naar de Passo di Pinei. Hier lijkt het even of je in een andere wereld bent want opeens kijk je uit over de gehele vallei van Bolzano. Na een lang stuk op glooiende wegen wacht de Passo Nigra die stevig klimt richting het beroemde Rosengarten massief. Op de top zijn er vele vlakke kilometers om te genieten van de uitzichten. Het slot van de dag is de hele versie van de Passo di Sella (zuidzijde). Voor diegene die vandaag iets minder willen is er de prachtige klim richting de Alpe di Siusi. 

Cols: Passo di Pinei, Passo Nigra, Passo di Sella, Alpe di Siusi

DAG 

7

Passo Giau 85km | 2500hm of 50km | 1400hm

De meest beroemde (en meest gevreesde) klim van de Dolomieten is toch wel de Passo Giau. De klim is 'slechts' 9,5 kilometer lang, maar heeft een gemiddelde steiging van bijna 10%. Ondanks deze pittige cijfers is de klim waanzinnig mooi met goed asfalt en prachtige uitzichten. Om de tocht leuk te houden starten we deze dag in Corvara. Hier fietsen we eerst de makkelijke Passo di Campalongo op voordat we opgaan richting de Giau. Overigens is het na de Campolongo ook mogelijk om de Giau over te slaan. Als absolute afsluiter van deze week staat er nog de Passo di Valparola op het programma. Een prachtige klim en afdaling die de Dolomieten op je netvlies doen branden.
Cols: Passo di Campalongo, Passo Giau, Passo di Valparola

Gerry Curry with Mushrooms and Tomatoes
bottom of page